Εμφυτεύματα

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών, σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πολλοί. Είτε λόγω κάποιου ατυχήματος, είτε λόγω προβλημάτων όπως η τερηδόνα ή η περιοδοντίτιδα, το κενό που αφήνουν τα χαμένα δόντια δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση του ατόμου, αλλά μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Αν δεν αποκατασταθεί, μπορεί το συγκεκριμένο σημείο να παρουσιάσει απώλεια οστού, ενώ τα υπόλοιπα δόντια να μετακινηθούν από τη θέση τους, εξαιτίας του κενού που δημιουργείται, και να προκύψουν ορθοδοντικές ανωμαλίες. Επιπλέον, τα ούλα στα σημεία όπου έχουν χαθεί δόντια είναι πιο επιρρεπή σε παθήσεις όπως η ουλίτιδα.
Ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση αυτών των χαμένων δοντιών, είναι τα εμφυτεύματα. Το χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές προσθετικής δοντιών, είναι ότι δεν καλύπτουν απλά το κενό, αλλά λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια. Πρόκειται για ένα εξάρτημα σαν βίδα, κατασκευασμένο από τιτάνιο, υλικό απόλυτα βιοσυμβατό, το οποίο επί της ουσίας λειτουργεί σαν τεχνητή ρίζα. Η ρίζα αυτή, με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται στο οστό, και πάνω σε αυτή τοποθετείται η προσθετική αποκατάσταση, είτε στεφάνη, αν λείπει μόνο ένα δόντι, είτε γέφυρα στην περίπτωση που λείπουν περισσότερα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι η τοποθέτησή τους δεν επηρεάζει τα γειτονικά δόντια, τα οποία στην περίπτωση τοποθέτησης στεφάνης, πρέπει να τροχιστούν, ακόμα και αν είναι υγιή.

Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος στο ιατρείο μας έχει ως εξής:

Στην πρώτη φάση, το εμφύτευμα τοποθετείται στο οστό της γνάθου με χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Μαζί με τις απαραίτητες μετεπεμβατικές οδηγίες, ο ασθενής λαμβάνει πιστοποιητικό γνησιότητας – ταυτοποίησης των εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν στη γνάθο του. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως οστικά μοσχεύματα, μεμβράνες και ράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που το dental scan δείξει ότι δεν υπάρχει αρκετό οστό για την τοποθέτηση εμφυτεύματος, αρχικά γίνεται επέμβαση προκειμένου να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα, και στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Έπειτα από χρονικό διάστημα, συνήθως 3-4 μηνών, προκειμένου να οστεοενσωματωθεί η τεχνητή ρίζα, ακολουθεί η κατασκευή και τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας που έχει επιλεχθεί κατά το σχεδιασμό του πλάνου θεραπείας.
Με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής φροντίζει επιμελώς τη στοματική υγιεινή του, τα εμφυτεύματα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ακόμα και αν κάποιος έχει χάσει όλα τα δόντια του, πάνω σε σχετικά μικρό αριθμό εμφυτευμάτων, μπορεί να στηριχθεί η ολική αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας.

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

17:00 – 21:00

10:00 – 14:00

17:00 – 21:00

10:00 – 14:00

17:00 – 21:00